Nejprve si uvaříme v osolené vodě brambory ve slupce.
Na desku připravíme hladkou a hrubou mouku.
Brambory necháme zchladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mouky. Přidáme vejce, podle potřeby přidáváme vodu a vypracujeme těsto střední konzistence, aby se nám s ním dalo pracovat.
Do hrnce dáme pomalu vařit vodu, abychom pak nečekali.
Těsto si rozdělíme na několik částí. Tyto rukama nejprve tvarujeme do velkých hadů, které nakrájíme na malé kousky a z těchto na pomoučněném válu tvarujeme šišky.
Šišky vložíme do hrnce do vařící vody a vaříme cca 10 - 15 minut doměkka.
Zatím si do mísy dáme mák, cukr krystal, vanilkový cukr a máslo. Uvařené šišky vybíráme do mísy s mákem a cukrem tak, abychom přenesli spolu s nimi i trochu vody. Zamícháme a pokud potřebujeme, ještě přisladíme. Množství cukru si každý určí sám podle chuti.