4 stroužky | česnek | |
sůl | ||
0.2 l | mléko | |
0.3 ks | celer | |
1 lžička | tymián | |
1 ks | mrkev | |
2 lžičky | bazalka | |
1 lžička | šalvěj | |
2 lžičky | oregano | |
4 lžíce | olivový olej | |
1 ks | velká cibule | |
0.5 l | červené víno | |
mletý pepř | ||
špetka | muškátový oříšek | |
500 g | mleté maso | |
1 konzerva | rajčata (pasírovaná nebo krájená loupaná) | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
voda |
1. Mrkev a celer oloupeme a pokrájíme je na drobné kousky. Cibuli taktéž oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na plátky. Všechnu zeleninu osmahneme na olivovém oleji. Až cibule zesklovatí, přidáme mleté maso a orestujeme ho, aby získalo trochu hnědou barvu. Posléze vše zalijeme mlékem a pozvolna vaříme. Opravdu je důležité vařit na mírném ohni, boloňská omáčka se vaří obvykle 2 - 3 hodiny, takže nikam nespěchejte.
2. Když se mléko zredukuje, dolijeme červené víno a znovu pozvolna vaříme. Počkáme, až se i víno vyvaří a přidáme rajčatovou konzervu. Řádně promícháme, ochutíme všemi bylinkami a osolíme. Vaříme ještě alespoň půl hodiny, v případě potřeby přilijeme vodu. Před vypnutím ohřevu boloňskou omáčku dochutíme.
3. Pravou boloňskou omáčku podáváme s jakýmkoliv druhem těstovin a můžeme ji doplnit také sýrem, nejlépe parmazánem.
Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem
Recept na velmi oblíbenou boloňskou omáčku, pasta alla bolognese. Směs z mletého masa, zeleniny a těch správných bylinek, která v kombinaci s těstovinami (ideálně špagety) sklidí velký potlesk!
Jedinečné recepty na lasagne: S mletým masem, špenátem i cuketou
Lasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
Boloňská omáčka bez masa s luštěninovými těstovinami krok za krokem
Recept na boloňskou omáčku ve vegetariánské verzi, což jí vůbec neubírá na chuti.
Autor:Bibík
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena