2 špetky | sůl | |
80 g | máslo | |
1.5 l | voda | |
0.5 ks | citron | |
5 lžic | povidla | |
80 g | hladká mouka | |
250 ml | smetana ke šlehání | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
rum | ||
skořice | ||
podle potřeby | ||
perník na strouhání |
Do hrnce dáme máslo, zaprášíme hladkou moukou a mícháme, dokud se nevytvoří zlatavá jíška. Podlijeme studenou vodou, přidáme 5 vrchovatých lžic neslazených povidel a rozmícháme metličkou. Přidáme sůl, hřebíček, celou skořici, kolečko citronu, cukr podle chuti a kyselosti povidel. Povidlovou omáčku přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni za občasného míchání cca 20 minut. Poté vlijeme smetanu ke šlehání a provaříme cca 5 minut. Následně dochutíme strouhaným perníkem, čímž se omáčka také zahustí. Podle chuti také nakonec přidáme rum, citronovou šťávu, mletou skořici a podle potřeby dosladíme. Povidlovou omáčku podáváme nejčastěji k vařenému uzenému masu a doplníme houskovým knedlíkem.
Vrhněte se na povidla: Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena