Nejdříve si připravíme náplně. Záleží na nás, jakou naplň si zvolíme. Náplně lze kombinovat. Osobně dělám tvarohovo-marmeládové a makovo-povidlové.
Tvarohová náplň
Utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny, z bílků si připravíme sníh. Přidáme tvaroh, strouhanku a nakonec vmícháme sníh. Pokud se směs zdá příliš tuhá, můžeme přidat mléko. Z vlastních zkušeností ho nepřidávám. Je lepší, když je náplň tužší, potom totiž nevytéká.
Maková náplň
Umeleme mák a necháme ho svařit s mlékem, do kterého přidáme cukr a skořici, doporučuji podle chuti přidat i vanilkový cukr. Makovou náplň necháme vystydnout.
Povidlová náplň
Povidla rozmícháme se skořicí, cukrem a rumem.
Drobenka
Cukr, polohrubou mouku a heru promačkáváme rukou, dokud se nám nevytvoří drobenka.
Těsto
Z trochy vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Kvásek přidáme k vejci, rozpuštěnému máslu, mléku, soli a mouce. Ze všech surovin hněteme hladké těsto, které necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě.
Po vykynutí si vždy utrhneme přiměřený kousek z těsta a rozplácneme ho. Těsto zabalíme do kuličky, ve které vytvoříme prsty důlek. Naplníme ji buď povidly nebo marmeládou podle toho, jakou kombinaci budeme dělat. Okraje pomažeme vajíčkem a koláč posypeme drobenkou.
Pouťové koláče můžeme ozdobit broskví, meruňkou, borůvkami, lískovými ořechy. Jsou pak ještě lepší. Pouťové koláče pečeme v předehřáté troubě asi na 180 °C.
Upečené pouťové koláče necháme vychladnout a můžeme se do nich pustit.