marináda | ||
---|---|---|
1 ks | kachna | |
1 l | světlé pivo | |
0 g | voda | |
podle potřeby | ||
2 lžičky | sůl | |
1 lžíce | kmín |
Očištěnou kachnu omyjeme, pečlivě osušíme, osolíme zevnitř i zvenku, posypeme kmínem a přelijeme pivem. Takto necháme asi hodinu odpočívat.
Připravenou kachnu poté vložíme na pekáč, podle potřeby ještě podlijeme pivem a dáme péct. Během pečení podléváme pivem a výpekem, jinak necháváme kachnu péct na mírnou teplotu po dobu tří až čtyř hodin, dokud nebude dočervena upečená a měkká tak, že bude maso snadno oddělitelné od kostí.
Hotovou kachnu vyjmeme, naporcujeme a dáme stranou vypečené sádlo. Na něm pak můžeme osmahnout cibulku a zelí, které podáváme jako přílohu spolu s knedlíky.
Posvícenská pečená kachna v pivní marinádě bude skvělou pochoutkou i pro slavnostní příležitosti.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena