těsto | ||
---|---|---|
3 g | sůl | |
1 ks | vejce | |
120 g | máslo | |
90 ml | mléko | |
6 g | kypřicí prášek do pečiva | |
40 g | pohanková mouka | |
260 g | mouka nomix | |
podle chuti | ||
sůl | ||
drcený kmín | ||
na potření | ||
vejce | ||
směs | ||
1 ks | pórek | |
4-5 ks | žampiony | |
70 g | zakysaná smetana | |
podle potřeby | ||
parmazán | ||
olivový olej | ||
nať cibulová |
Nejprve promícháme sypké suroviny (mouky, prášek do pečiva, sůl), poté prohněteme s ostatními surovinami (máslo, vejce, mléko). Vznikne nám vláčné těsto podobné třeba lineckému a necháme ho asi 20 minut odležet. Těsto na quiche můžeme však uchovat zabalené v ledničce i po dva dny. Těsto můžeme vtlačit do formy, nebo ho rozválíme na placku, kterou přeneseme do formy a upravíme tak, aby těsto krylo i její okraje. Dno těsta lehce propícháme vidličkou na více místech, aby si uchovalo tvar.
Pórek nakrájíme na kousky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Zelenou nať cibulky nakrájíme nadrobno. Parmazán nebo jiný druh sýru nastrouháme na jemno. Pórek orestujeme na olivovém oleji, přidáme nakrájené žampiony, trochu drceného kmínu a soli. V misce rozšleháme vejce se zakysanou smetanou, přidáme orestované žampiony, pokrájenou nať cibulky a nastrouhaný parmezán.
Těsto dáme asi na 15 minut předpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Připravenou směs vlijeme do předpečeného těsta a seshora ještě posypeme nastrouhaným sýrem. Okraje těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme dalších 20 - 25 minut, aby se náplň propekla. Hotový koláč necháme chvíli zchladnout ve formě a teprve potom ho vyklopíme.
Pórkový quiche můžeme podávat ještě teplý nebo později za studena.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Nejchutnější recepty na domácí pizzu
Pokud hledáte recept na domácí pizzu jako z pizzerie, jste tady správně. Nechybí ani tip na výbornou rajčatovou omáčku na pizzu, která je hned po těstě druhým základem pro skvělý výsledek. Ukážeme si i zdravější alternativy a nezapomeneme ani na bezlepkáře.
Recept na slaný koláč s chřestem krok za krokem
Hledáte fajn recept na slané pohoštění? Tomuto chřestovému slanému koláči jen tak někdo neodolá. Vyzkoušejte jej připravit podle fotoreceptu krok za krokem. Je jemný, nadýchaný a zmizí ze stolu bleskovou rychlostí.
Autor:mimat.media
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena