1 lžíce | máslo | |
300 g | pórek | |
150 ml | bílé víno | |
500 ml | zeleninový vývar | |
150 ml | smetana ke šlehání | |
100 g | jemný tavený sýr | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý bílý pepř | ||
příloha | ||
100 g | klobása | |
2 ks | rohlík | |
na ozdobu | ||
čerstvá petrželka |
Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Tavený sýr nakrájíme na kostičky. Na másle orestujeme pórek, zalijeme ho vínem a přivedeme k varu. Potom přidáme kostičky taveného sýru, který za stálého míchání necháme rozpustit. Přilijeme vývar a vaříme asi 10 minut. Nakonec polévku zjemníme smetanou, prohřejeme a podle chuti osolíme a opepříme. Klobásu a rohlíky nakrájíme na kolečka, podélně napícháme na špejle a opečeme na malém množství oleje. Smetanovo-pórkovou polévku s vínem ozdobíme snítkou čerstvé petrželky a podáváme s klobásovým špízem. .
Cibule a pórek v podzimním jídelníčku
Bez cibule by řada omáček neměla ten správný říz, bez šalotky či pórku by kdejaký salát přišel o svou typickou chuť. Pojďme si říct něco o zelenině z rodu liliovitých.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena