10 dkg | eidam | |
1 ks | tenký pórek | |
těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | cukr | |
2 ks | vejce | |
0.5 l | mléko | |
30 dkg | polohrubá mouka | |
0.5 kostky | čerstvé droždí | |
podle potřeby | ||
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Pórek očistíme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na jemné proužky. Sýr nastrouháme najemno. Droždí mícháme s cukrem, dokud se kvasnice nerozpustí, přidáme asi 1/3 vlažného mléka a 3 hrsti mouky. Vše rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Vejce rozšleháme se zbývajícím mlékem, solí a pepřem. Postupně vmícháme mouku a kvásek. Těsto na lívanečky necháme na teple vykynout. Potom do něho vmícháme jemně nakrájený pórek a nastrouhaný sýr. Těsto necháme opět asi 15 minut kynout. Rozpálený lívanečník potíráme olejem a lžící plníme těstem. Teplotu zmírníme a zvolna upečeme lívanečky z obou stran dozlatova. Pórkové lívanečky se sýrem můžeme podávat jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu. Výborně chutnají jako samostatný pokrm s bylinkovou omáčkou ze zakysané smetany.
Lívance krok za krokem jako od babičky
Kuchyní našich babiček nepohrdne ani žádný labužník. S povidly, kysanou smetanou a čerstvým ovocem chutnají skvěle!
Cibule a pórek v podzimním jídelníčku
Bez cibule by řada omáček neměla ten správný říz, bez šalotky či pórku by kdejaký salát přišel o svou typickou chuť. Pojďme si říct něco o zelenině z rodu liliovitých.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena