500 g | chléb toustový | |
náplň 1 | ||
---|---|---|
7 ks | vejce (M/L) | |
50 g | máslo | |
250 g | žervé | |
1 lžička | medová hořčice | |
1.5 lžíce | hustá majonéza | |
náplň 2 | ||
100 g | žervé | |
70 g | métská čajovka | |
1 lžíce | hustá majonéza | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
1 ks | vejce natvrdo | |
podle potřeby | ||
100 g | plátkový tvrdý pikantní salám | |
80 g | zelené olivy bez pecek |
Nejdříve si připravíme pomazánky. Základ tvoří pomazánka z vajec. Vejce uvaříme natvrdo. Jedno vejce odložíme stranou a ostatní oloupeme, rozpůlíme a žloutky oddělíme od bílků. V míse ušleháme změklé máslo se solí a žloutky dohladka, poté přidáme žervé, lžíci majonézy a lžičku medové hořčice. Vše vyšleháme dohladka a nakonec do směsi vmícháme jemně nastrouhané vařené bílky. Pomazánku podle chuti osolíme, opepříme a rozdělíme na poloviny. Jednu část použijeme na plnění a druhou na potření dortíku, kterou uložíme v chladu. Druhou pomazánku do dortíku připravíme ze žervé a čajovky. Čajovku necháme při pokojové teplotě změknout a následně ji prošleháme se žervém a majonézou.
Formu o průměru cca 16 – 17 cm důkladně vyložíme potravinovou fólii, tak aby přesahovala asi 5 cm přes okraje. Poslouží nám ke snadnému vyjmutí dortíku z formy. Plátky toustového chleba zbavíme kůrek a pomocí válečku rozválíme na placky. Olivy necháme okapat a nakrájíme na kolečka.
Boční stěnu a dno formy vyložíme připraveným toustovým chlebem. Poté stěny korpusu potřeme tenkou vrstvou vajíčkové pomazánky a na dno naneseme vyšší vrstvu. Na ni klademe toustový chléb, opět naneseme vajíčkovou pomazánku, kterou hustě poklademe olivami, Další vrstvou bude opět chléb, poté druhá pomazánka s čajovkou, plátky salámu a opět chléb. Vrstvy opakujeme do vypotřebování surovin. Poslední vrstvou je toustový chleba. Takto připravený dortík uzavřeme folií, zatížíme třeba talířkem a necháme v chladu alespoň 4 hodiny odležet.
Odležený velikonoční dort vyjmeme z formy, potřeme ze všech stran druhou částí změklé vajíčkové pomazánky, ozdobíme podle vlastní fantazie olivami, plátky vařeného vejce, salámem a pažitkou a opět necháme v chladu asi 2 hodiny ztuhnout.
Pomazánkový slaný velikonoční dort nakrájíme na menší dílky a podáváme jako pohoštění při oslavách Velikonoc.
Tipy na tradiční i moderní obložené mísy
Je před vámi příprava slavnostního pohoštění a chcete se tentokrát opravdu blýsknout? Nebaví vás mazat veku na tucty chlebíčků, protože očekáváte rozmlsané hosty, kdy každý z nich dává přednost jinému druhu? Možná nebude od věci vsadit na studené obložené mísy, kde si to své vybere každý sám, aniž by přišel o možnost obdivovat váš aranžérský talent.
Co se kdysi jedlo v době velikonočního půstu?
Velikonoční půst měl v době našich předků liturgický význam, zároveň však moudře nabádal k pročištění těla po období hodování. Je a byla to doba, kdy se věřící připravovali na nejdůležitější svátky v roce. Velký půst začínal na Popeleční středu a končil o Bílé sobotě.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena