500 g | červená řepa | |
1-2 lžičky | křen | |
2 lžíce | smetanový bílý jogurt | |
2 lžíce | majonéza | |
1 ks | červená cibule | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvě mletý pepř | ||
česnek | ||
citron |
Na recept použijeme pečenou či vařenou červenou řepu, kterou nastrouháme na jemném struhadle. Stejně tak nastrouháme očištěný křen. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Řepu v míse promícháme s křenem, cibulí, česnekem, jogurtem a majonézou. Dobře promícháme a dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, hořčicí a citronovou šťávou. Znovu dobře promícháme a necháme v lednici pár hodin odležet.
Takto připravenou pomazánku z červené řepy mažeme na na jednohubky, chlebíčky. Ale je dobrá na jakémkoli pečivu jen na tak na snídani, večeři apod. A věřte, že zachutná i těm, kteří jinak červenou řepu moc nemusí.
Červená řepa: Levná surovina chutná na desítky způsobů
Červená řepa je jedním z nejzdravějších a také stále nejlevnějších druhů zeleniny, přesto je v našich jídelníčcích zbytečně opomíjená. Díky svým zdraví prospěšným účinkům a při správné přípravě i výborné chuti, by rozhodně měla mít své zasloužené místo v (nejen) podzimním jídelníčku. Jak si ji připravit tak, aby opravdu chutnala?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena