Recept na výborné pečené maso. K obědu i k večeři, teplé i studené.
Hodnocení
5.0
/ 5 (3x)
Doba přípravy
160 min
Ingredience
1 ks
cibule
2-3 dl
voda
2-3 kg
bůček s kostí
podle chuti
sůl
mletý pepř
celý kmín
Postup přípravy
Den dva předem bůček s kostí očistíme, ostrým nožem nařežeme kůži na čtverečky. Maso dobře osolíme ze všech stran a sůl vetřeme dlaní pečlivě do masa i do zářezů v kůži. Lehce opepříme ze všech stran, zabalíme do fólie nebo vložíme do plastové krabice a uložíme do lednice.
Maso pokmínujeme, dáme do pekáče kůží dolů, přidáme 1 dl vody a odložíme stranou. Mezitím nahřejeme troubu na maximum (250 - 300 °C). Pekáč s bůčkem vložíme do vyhřáté trouby a necháme zatáhnout do hněda. Pozor, jde to rychle! Poté maso otočíme. Je-li bůček vysoký, necháme opéct ještě ze stran. Menší připálení nevadí.
Potom otočíme bůček kůží dolů, přidáme opět 1 dl vody, můžeme přidat nakrájenou cibuli, zaklopíme pekáč víkem a pečeme na 150 °C 2 hodiny. Neotvíráme!
Na závěr pečení odklopíme, otočíme kůží nahoru a krátce zapečeme nebo ogrilujeme. Upečený bůček necháme 1/4 hodiny odpočinout. Pomalu pečený bůček speciál podáváme s brambory, knedlíkem a zelím, chutná i za studena s chlebem.