Vepřové řízky, ale mohou být i kuřecí, nasolíme a dobře obalíme ve strouhance. Na pánvi v troše oleje je naprudko opečeme po obou stranách.
Řízky přeložíme do pekáčku (kameninový hrnec neb skleněná miska). Do hrnečku dáme asi 1,5 dl vody a prolisujeme 3 stroužky česneku, zamícháme a maso ochucenou vodou podlijeme. Zakryjeme a pečeme v troubě na 180 - 200 °C. Vepřové řízky zhruba 30 minut, kuřecí 20 minut.
Jako příloha k polským řízkům se hodí bramborovo-celerové pyré. To připravíme z poměru 2/3 brambor a 1/3 celeru, osolíme, podusíme na másle a podlijeme vodou. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji ponorným mixérem. Podle chuti můžeme poměr celeru zvýšit.
Polské řízky s bramborovo-celerovým pyré podáváme jako teplý hlavní chod.