1 palička | česnek | |
1 l | vývar | |
2 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
1 kg | mrkev | |
1 lžička | zázvor | |
0.3 ks | lime | |
2 lžíce | med | |
4 lžíce | olivový olej | |
250 ml | smetana ke šlehání (33%) | |
1 hrst | nať petržele nebo koriandru | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
koření | ||
mletý pepř |
Mrkve očistíme a nakrájíme na 3 - 4 cm rozpůlené špalíky. Pro zkrácení doby přípravy receptu můžeme takto mrkev 10 minut provařit, bude se péci o polovinu času méně. Mrkev přesypeme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky a stroužky česneku ve slupce. Vše pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a posypeme bylinkami. Je-li mrkev deset minut předvařená, pokapeme ji již nyní také medem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 20 minut. Pokud nemáme předvařeno, mrkev jen lehce posolíme a posypeme bylinkami, pokapeme olivovým olejem a bude se péci cca 50 minut, tedy med přidáme až za polovinou času pečení, aby se nepřipaloval. Upečenou mrkev, cibuli a vyloupané stroužky česneku vložíme do hrnce, přidáme asi 2 cm oloupaného a pokrájeného zázvoru. Zalijeme cca půl litrem vývaru (v nouzi jen vodou) a přivedeme k varu. Vmícháme 200 ml smetany, následně polévku odstavíme, přidáme dva plátky studeného másla a mixujeme dohladka. Pokud je potřeba, přiléváme po částech i více vývaru, aby byla konzistence dle našich představ. Nakonec polévku z pečené mrkve ochutnáme a doladíme solí, pepřem, limetkou či citronem, výborně se hodí také koření garam masala. Jednotlivé porce polévky z pečené mrkve dozdobíme zbytkem smetany, nasekanou zelenou natí petržele či koriandru, můžeme přidat také chilli či červený pepř. Podáváme například s rozpečenou bagetkou nebo jako zde s tortillou zapečenou s cheddarem.
Mrkev na sladko: Upečte si rychlé mrkvové muffiny s medem a ořechy
Pokud hledáte recept na opravdu vláčné muffiny, tady jsou. Z mrkve, mletých vlašských oříšků a doslazené medem a třtinovým cukrem.
Recept na cuketovo-mrkvové placičky krok za krokem
Sezónní, levné a rychlé placičky, které nestačíte smažit, jak rychle mizí z talíře. Tentokrát si připravíme cuketovo-mrkvovou verzi. Recept s fotopostupem krok za krokem.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena