1 ks | cibule | |
1 kostka | mrkev | |
0.5 ks | petržel | |
500 g | drůbeží kosti | |
1 kostka | slepičí bujón | |
1 hrst | fazole zelené | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
maggi koření | ||
na ozdobu | ||
zelená petrželka | ||
podle potřeby | ||
instantní čínské nudle |
Na polévku můžeme využít kosti z kuřecích prsních řízků „motýlků“ nebo jiných částí drůbeže. Kosti zalijeme studenou vodou a přivedeme, nejlépe v tlakovém hrnci, k varu. Vaříme zvolna asi 35 minut. Když jsou zbytky masa na kostech měkké, vývar scedíme, maso z kostí obereme a pokrájíme na kousky. Do vývaru přidáme na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu, celou cibuli, fazolky. Použít lze i jinou zeleninu. Vývar osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Cibuli pak z vývaru vyjmeme a přidáme obrané maso z kostí. Pokud máme kostí málo, můžeme do polévky pro zesílení chutě přidat kostku slepičího bujónu a opepřit. Bujón podáváme s domácími vaječnými nudlemi, nebo vaječným svítkem. Doporučuji ale rychlejší a chutný způsob: Na dno misky (talíře) nasypeme instantní čínské nudle, zalijeme horkým vývarem z kostí a posypeme zelenou petrželovou natí.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
(doba přípravy 30 min)
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena