1 ks | cibule | |
2 lžíce | rajčatový protlak | |
1 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
1.5 lžíce | hladká mouka | |
1.2 l | zeleninový vývar | |
2 ks | červená řepa | |
1 konzerva | červené fazole ve slaném nálevu | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
citronová šťáva | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
olej | ||
na ozdobu | ||
pažitka | ||
těsto | ||
1 ks | velká vejce | |
5-6 lžic | dětská krupička | |
110 g | aromatický strouhaný sýr 45 % |
Červenou řepu očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Červené fazole ve slaném nálevu slijeme a necháme okapat. Oloupanou cibuli nasekáme najemno a ve větším hrnci ji necháme zesklovatět. Poté cibulku zaprášíme moukou, za stálého míchání krátce orestujeme a vmícháme rajčatový protlak. Vše ještě asi minutu osmahneme, zalijeme vývarem a důkladně rozmícháme. Do tohoto základu vložíme nakrájenou řepu, přidáme bobkový list a nové koření a zvolna vaříme, dokud nebude řepa měkká. Nakonec do polévky vložíme okapané fazole, které ještě asi 3 minuty povaříme a polévku dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem. Mezitím, než řepa změkne, si připravíme sýrové nočky. Strouhaný sýr v míse promícháme s vejcem a dětskou krupičkou. Směs důkladně propracujeme a necháme asi 15 minut odležet. Poté z těsta tvoříme menší kuličky, které vložíme do vroucí osolené vody. Jakmile nočky vyplavou, necháme je ještě asi minutu zvolna povařit a poté je slijeme a zakapeme olejem. Polévku z červené řepy s fazolemi rozdělíme na porce, vložíme sýrové nočky, ozdobíme bylinkami a ihned podáváme.
Červená řepa: Levná surovina chutná na desítky způsobů
Červená řepa je jedním z nejzdravějších a také stále nejlevnějších druhů zeleniny, přesto je v našich jídelníčcích zbytečně opomíjená. Díky svým zdraví prospěšným účinkům a při správné přípravě i výborné chuti, by rozhodně měla mít své zasloužené místo v (nejen) podzimním jídelníčku. Jak si ji připravit tak, aby opravdu chutnala?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena