300 g | zelený chřest | |
40 g | máslo | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1200 ml | kuřecí vývar | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý červý pepř | ||
muškátový oříšek mletý | ||
těstíčko | ||
3 ks | vejce (M/L) | |
0.5 ks | malá šalotka | |
2 lžíce | sladká smetana 33% | |
30 g | máslo | |
1 lžíce | čerstvá pažitka | |
50-60 g | strouhanka na zahuštění |
Chřest omyjeme a spodní dřevnaté části stonků odřízneme. Hlavičky chřestu oddělíme a zbývající stonky nakrájíme na špalíčky. V hrnci na polovině másla nejdříve krátce orestujeme hlavičky, které vyjmeme a odložíme stranou. Do hrnce přidáme zbývající máslo, zahřejeme, přisypeme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Zásmažku zalijeme studeným vývarem, řádně rozmícháme a přivedeme k varu. Poté přidáme špalíčky chřestu a zvolna vaříme asi 15 – 20 minut doměkka a následně ponorným mixerem vše rozmixujeme dohladka. Polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Připravíme vaječné knedlíčky. Oloupanou a jemně nakrájenou šalotku necháme na másle zesklovatět. Poté, při střední teplotě k šalotce přidáme 2 rozšlehaná vejce se smetanou, sůl, pepř a muškátový oříšek a zastálého míchání připravíme řidší smaženici. Pak směs odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Do vychladlého základu přidáme syrové vejce, přisypeme strouhanku, nasekanou pažitku a vše dobře propracujeme. Těstíčko necháme asi 15 minut odležet, a následně tvoříme knedlíčky o průměru asi 1,5 – 2 cm, které zvolna vaříme v osolené vodě asi 8 až 10 minut.
Vaječné knedlíčky rozdělíme do talířů na porce, přidáme orestované hlavičky chřestu a zalijeme horkou polévkou. Chřestovou polévku dozdobíme nasekanou pažitkou a ihned podáváme.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena