300 g | cukr | |
200 ml | olej | |
4 ks | vejce | |
2 lžičky | kypřicí prášek do pečiva | |
300 g | rybíz | |
250 ml | jablečný džus | |
300 g | hladká mouka | |
100 g | kukuřičná polenta | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
máslo na vymazání formy | ||
polohrubá mouka na vysypání |
Rybíz zbavíme stopek, opláchneme a necháme okapat. Připravíme si sypkou směs. Prosátou mouku promícháme s kypřícím práškem a polentou. Troubu předehřejeme na 180 °C a dortovou formu o průměru asi 24 cm vymažeme máslem, vysypeme moukou a dno poklademe rybízem. V míse vyšleháme vejce s cukrem na hladký hustý krém, ke kterému přilijeme olej a stoprocentní džus. Nakonec do těsta vmícháme sypkou směs, krátce promícháme a přendáme do připravené formy. Polentový koláč s rybízem pečeme zvolna přibližně 60 minut. Jestli je koláč upečený, zjistíme pomocí špejle, která musí po zkoušce zůstat suchá. Hotový koláč necháme asi 10 minut odpočinout, pak ho vyklopíme z formy a vychladlý nakrájíme na porce. Polentový koláč s rybízem podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji, je dobrý i jen tak samotný.
Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem
Dnes si podle FOTOPOSTUPU krok za krokem ukážeme, jak rychle připravit rybízový koláč s drobenkou. Je jednnoduchý, rychlý a výborný.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena