Pohanku zalijeme vodou a asi 2 minuty povaříme, slijeme a zchladíme. Potom ji vaříme asi 15 minut ve slané vodě tak, aby se nerozvařila. Pak slijeme přes cedník, prolijeme studenou vodou a necháme vychladnout.
Rajčata omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Listy salátu omyjeme, očistíme, osušíme a rozložíme na čtyři talíře, zbytek natrháme.
Kedlubnu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
Rajčata smícháme s kedlubnou, zbývajícím salátem, sýrem a pohankou.
Cibuli a česnek oloupeme a na jemno nasekáme. Bazalku omyjeme a také na jemno nasekáme. Citronovou šťávu smícháme s vodou, olejem, sušeným droždím, cibulí, česnekem, zeleninovým vývarem, bazalkou a podle chuti osolíme a opepříme. Marinádu vmícháme do salátu a salát rozdělíme na talíře.
Připravíme si citronovou smetanu. Napůl si ušleháme 125 g smetany, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu z 1/2 citronu, přimícháme 1 lžíci kyselé smetany, 2 lžičky křenové smetany a podle chuti osolíme a opepříme. Dobře promícháme.
Citronovou smetanu podáváme k pohankovému salátu.