Kotlety si naklepeme paličkou, rozložíme na pracovní plochu, okořeníme solí a pepřem. Špekáčky oloupeme a půlky naklademe na kotlety. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince a čtvrtky přidáme ke špekáčkům. Křen očistíme, nastrouháme a opět kopičky z něj přidáme na kotlety. Čerstvý křen se dá nahradit kupovanou křenovou pastou. Párátky maso spíchneme tak, aby náplň zůstala uzavřena uprostřed masa.
Oloupeme, nakrájíme cibuli a osmahneme v kastrolu na sádle. Přidáme závitky, které osolíme a okořeníme pepřem, paprikou a oreganem. Chvíli je ze všech stran opékáme, pak podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Zbylé špekáčky a jablka nakrájíme na malé kousky a přidáme k závitkům. Hořčicí kořeníme asi za půl hodiny po dušení, po chvilkách se závitky mícháme, případně podléváme vodou. Až je maso měkké, zahustíme šťávu z něj trochou mouky.
Podzimní závitky podáváme s rýží, noky nebo jinou vhodnou přílohou.