směs | ||
---|---|---|
250 g | brusinky | |
200 g | cukr | |
1 ks | citron | |
250 ml | voda | |
500 g | šípky | |
2 lžičky | hřebíček | |
350-450 g | cukr | |
200 ml | voda |
Ve směsi budou chutnat skvěle, ale uvaříme je každé zvlášť. Brusinky propláchneme a pečlivě probereme, abychom vyřadili špatné plody. Do hrnce dáme vodu, promícháme ji s cukrem a přivedeme k varu. Přidáme přebrané brusinky a vaříme tak dlouho, dokud nepopraskají. Přidáme šťávu z citronu a hřebíček a provaříme na mírném plameni dalších zhruba dvacet minut. Šípky propláchneme, zbavíme bubáků a rozpůlíme, spolu s vodou dáme do mixéru a směs rozmixujeme, poté propasírujeme. Směs necháme v kastrolu přejít varem a znovu propasírujeme, čímž máme základ šípkové marmelády.
Do směsi nasypeme cukr podle chuti a necháme za stálého míchání převářet, aby se cukr rozpustil. Nakonec přidáme brusinkovou směs a vše za stálého míchání prohříváme. Konzistenci vyzkoušíme několika kapkami marmelády na studeném talířku a vložením na pár minut do lednice. Směs by měla dobře ztuhnout, netéct. Pokud je ještě moc řídká, necháme ještě provářet a vyvařit víc šťávy. Nakonec ještě horkou směsí plníme připravené čisté sklenice, dobře je zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.
Tip na veganskou svačinku: Pečená polenta s dipem krok za krokem
Tip na zdravou svačinu z pečené polenty a dipem z bílého tofu krok za krokem.
Veganská svíčková omáčka s brusinkami a uzeným tofu krok za krokem
Veganská verze oblíbené svíčkové omáčky není vůbec složitá. Můžete se o tom sami přesvědčit v našem receptu krok za krokem.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena