2 ks | citron | |
6-8 ks | hřebíček | |
500 g | cukr krupice | |
2 kg | ovoce | |
1 balíček | badyán | |
1 balíček | skořice celá | |
podle chuti | ||
---|---|---|
rum |
Já v receptu použila zhruba stejné množství jablek, hrušek, švestek a rybízu. Ovoce lze použít téměř jakékoliv (kromě banánů), může být čerstvé i mražené.Ovoce kombinujeme podle libosti, ovšem vždy by zhruba polovinu váhy měly tvořit kyselejší druhy.Kdo má rád čaj s příchutí alkoholu, přidá před pečením i 2 dl rumu. Ovoce pečlivě omyjeme. Švestky vypeckujeme, jablka a hrušky zbavíme jádřince a vše nakrájíme na kousky. Rybíz otrháme ze stonků. Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Větší druhy ovoce samozřejmě vždy nakrájíme na kousky. Připravíme si veškeré koření. Všechno ovoce promícháme a vložíme do pekáčku společně s celým kořením. Ovoce v pekáčku zasypeme cukrem. Cukr dáváme podle chuti a druhů ovoce. V tomto případě stačilo půl kila cukru. Pekáček s ovocem vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme do doby, než ovoce pustí šťávu, občas promícháme. Většinou stačí péct 45 - 50 minut. Po upečení vyndáme celou skořici. Ještě horkou směs na pečený čaj plníme do malých skleniček, zavíčkujeme a na 5 minut obrátím dnem vzhůru. Z jednotlivých skleniček připravujeme čaj tak, že směs dáme do větší sklenice nebo hrníčku (stačí 3 - 4 polévkové lžíce), zalijeme horkou vodou, promícháme a máme hotovo. Podzimní pečený čaj je skvělou volbou pro zahřátí. Navíc si můžeme být jisti, že je bez přidaných barviv a éček.
Nejlepší recepty na domácí pečené čaje
Jak se vlastně domácí pečený čaj vyrábí, připravuje a jaké existují druhy? Přinášíme vám 6 báječných receptů, ve kterých je základem čerstvé či mražené ovoce a voňavé koření.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena