těsto | ||
---|---|---|
300 ml | mléko | |
30 g | droždí | |
500 g | polohrubá mouka | |
80 g | cukr moučka | |
1 lžíce | nastrouhaná citronová kůra | |
100 g | máslo | |
3 ks | žloutky | |
1 balíček | rozinky v rumu | |
na ozdobu | ||
50 g | mandle | |
na potření | ||
1 ks | vejce na potření |
Z vlažného mléka, droždí, cukru a mouky zaděláme kvásek, který necháme asi deset minut odpočinout na teplém místě. Mouku mírně osolíme, nasypeme do mísy, přidáme žloutky, máslo, citronovou kůru a vše nalijeme na vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto, do kterého postupně zapracujeme rozinky (nejlépe předem namočené v rumu) a na lupínky nasekané mandle. Necháme opět v teple kynout, a to po dobu asi jedné hodiny.
Po vykynutí přesuneme těsto na vál a vytvoříme bochánek, který opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem. Mazanec nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme dozlatova. Špejlí můžeme vyzkoušet, zda je mazanec již hotový. Pokud se na špejli nelepí syrové těsto, máme hotovo.
Mazanec vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme. Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
Recept na velikonoční mazanec krok za krokem
Připravte si velikonoční mazanec a ozdobte jím svůj sváteční velikonoční stůl. Podle tohoto receptu to zvládne opravdu každý, není to žádná věda.
Videorecept: Celozrnný velikonoční mazanec podle Anny
Vyzkoušejte Velikonoce pojmout trochu zdravěji a zkuste univerzální celozrnné špaldové těsto, ze kterého můžete vytvořit mazanec, jidášky nebo další velikonoční dobroty!
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena