2-3 ks | kuřecí horní stehna | |
1.5 l | voda | |
1 kostka | zeleninový bujon | |
2 ks | mrkev | |
0.5 ks | celer bulva | |
0.3 ks | pórek | |
1 hrst | hrášek mražený | |
2 hrstě | těstoviny | |
1 ks | vejce | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1 lžíce | sůl | |
podle potřeby | ||
1 lžička | olivový olej | |
na ozdobu | ||
1 svazeček | petrželka |
Silný, chutný a čirý vývar s jarní zeleninkou a těstovinami? Tak by mohl začínat třeba váš příští nedělní oběd. Zahřeje, posílí a povzbudí chuť, neodolají mu například ani děti jinak zarytě odmítající zeleninu. Tu můžeme do polévky nakrájet na velmi malé kousky, nebo i nastrouhat.
Teď tedy do detailů: Omyté kuřecí maso zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon, sůl a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni do změknutí masa, to poté vyndáme a nakrájíme na menší kousky, nebo vidličkou natrháme na vlákna. Mezitím omyjeme a dobře očistíme zeleninu - mrkev, pórek, celer, hrášek a petrželku. Zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme nadrobno, petrželku nasekáme. Zeleninu přidáme do polévky a necháme provářet, zakápneme olivovým olejem. Zelenina bude takto rychle měkká, proto můžeme hned přidat i těstoviny. Vývar dosolíme podle chuti, ke konci varu přidáme rozkvedlané vejce a nakonec petrželku.
Poctivý kuřecí vývar pro děti s jarní zeleninou podáváme horký, malým dětem necháme trochu vychladnout. Dobrou chuť!
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena