směs | ||
---|---|---|
5 stroužků | česnek | |
4 ks | vejce | |
300 ml | mléko | |
2 lžíce | majoránka | |
2 ks | cibule | |
3 ks | houska | |
450 g | hovězí mleté maso | |
2 lžičky | drcený kmín | |
550 g | mleté vepřové maso | |
náplň | ||
2 ks | česnek | |
1 ks | cibule | |
400 g | špenát | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme na jemno. Špenát podusíme s česnekem a cibulí, dochutíme, pepřem a solí.
Housku pokrájíme na drobné kostky, zalijeme mlékem a necháme chvilku vsakovat mléko.
Do mísy s umletým masem přidáme vejce, cibuli, česnek, kmín, majoránku, mletý černý pepř a sůl. Důkladně promícháme, přidáme namočenou housku a znovu rozmícháme. Ze směsi vytvarujeme jednu velkou šišku, hřbetem dlaně uděláme uprostřed žlábek, který rovnoměrně naplníme špenátem a úhledně zahrneme. Šišku sekané dáme na dvakrát přeložený pečící papír a zabalíme jako bonbon, ale neutahujeme příliš. Konce necháme volné, aby mohla pozvolna odtékat šťáva. Kolem ještě obtočíme alobalem.
Sekanou plněnou špenátem pečeme na 160 °C asi hodinu, pak rozstřihneme alobal i pečící papír a vypečeme kůrku. Teplotu zvedneme na 200 °C a pečeme dalších 15 minut.
K poctivé sekané plněné špenátem se jako příloha hodí bramborová kaše s okurkou, ale postačí i chleba. Místo špenátu se dá sekaná naplnit třeba oloupanými vejci uvařenými na hniličku.
Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti
Vyzkoušejte recept na výbornou a šťavnatou sekanou z krůtího masa, provoněnou opečenou slaninou. Uvnitř nechybí vejce vařené natvrdo, které v každém plátku vytvoří pěknou mozaiku. Sekaná není suchá a při pečení nepraská. Podle našeho videoreceptu ji zvládne úplně každý.
Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty
Domácí mleté maso má mnohem lepší chuť a můžeme z něj připravit i jiné chutné pokrmy - nejen sekanou nebo karbanátky. Nakonec máme záruku, že bude kvalitní a čerstvé.
Špenátová sezóna brzy v plném proudu: Recepty, díky kterým si ho zamilujete
Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
Autor:cubeec
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena