1 stroužek | česnek | |
2 lžíce | olej | |
2 lžíce | máslo | |
2 lžičky | majoránka | |
1 ks | cibule | |
2 ks | mrkev | |
1 ks | petržel | |
4 ks | klobása | |
100 g | fazole | |
2 lžíce | hladká mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
koření | ||
mletý pepř | ||
na ozdobu | ||
zelená bylinka |
Fazole namočíme do cca litru vody přes noc a druhý den uvaříme doměkka, trvá to cca 2 hodiny. Proces si můžeme urychlit pomocí tlakového hrnce, kdy čas vaření zkrátíme na cca 35 minut. Kvalitní klobásy nakrájíme na kostičky, necháme na středním plameni pozvolna restovat na oleji, po chvíli přidáme cibuli nakrájenou jemno a nakonec na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Okořeníme podle chuti a jakmile zelenina s cibulí zesklovatí, přidáme i uvařené fazole s částí vývaru. V tuto chvíli můžeme zahustit jíškou, tedy do rendlíku vložíme máslo, zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání necháme zpěnit. Přelijeme do vroucího základu na polévku a 5 minut provaříme. Polévku ochutnáme a dochutíme kořením dle vlastní chuti, nezapomeneme na majoránku a prolisovaný stroužek česneku. Fazolovou polévku servírujeme teplou k obědu či k večeři, můžeme shora posypat zelenou bylinkou, případně podávat s chlebem.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Videorecept: Burgery z červených fazolí, po kterých se jen zapráší
Skvělá alternativa nejen pro vegetariány, ale i pro všechny masožravce, kteří občas rádi do svého jídelníčku zařadí něco nového a zdravějšího. Méně kalorické, lépe stravitelné a chuťově vynikající - takové jsou burgery z červených fazolí, které vás dnes naučíme.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena