Z opláchnutého dílu hovězího zadního masa nakrájíme přes vlákno plátky, naklepeme je doširoka, osolíme a opepříme.
Na části tuku krátce podusíme na plátky nakrájené žampiony, zalijeme je rozmíchanými vejci a necháme srazit.
Do středu hovězího plátku položíme na tenké plátky nakrájenou slaninu, na ni navrstvíme prochladlá míchaná vejce se žampiony a do středu položíme díl oloupaného párku.
Plátek přeložíme a okraje upevníme párátky.
Na druhé části tuku osmahneme dozlatova oloupanou, drobně nakrájenou cibuli, vložíme na ni naplněné plátky masa a opečeme po obou stranách. Zalijeme částí vlažné vody a za občasného přelévání vlastní šťávou dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení doléváme vlažnou vodu.
Když je maso téměř měkké, zalijeme je předepsanou dávkou piva a společně dusíme doměkka.
Měkké plzeňské zástěrky vyjmeme do čisté nádoby, odstraníme párátka a přecedíme na něj přes hustý cedník šťávu. Zjemníme ji máslem, dochutíme podle potřeby solí a společně krátce podusíme.
Při podávání jednotlivé porce plzeňských zástěrek překrojíme šikmým řezem na 2 - 3 části. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, opékané brambory nebo rýže.