300 g | rybíz | |
těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
0.5 lžičky | kypřicí prášek do pečiva | |
70 g | cukr moučka | |
100 g | máslo | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
220 g | hladká mouka | |
náplň | ||
1 ks | vejce | |
50 g | cukr moučka | |
2-3 lžíce | smetana ke šlehání | |
1 balíček | vanilkový pudink | |
250 g | měkký polotučný tvaroh |
Začneme přípravou těsta. Prosátou mouku promícháme se špetkou soli a práškem do pečiva. Změklé máslo s oběma cukry ušleháme do pěny a postupně vmícháme vejce. Pak přidáme mouku a vypracujeme těsto, které prsty vtlačíme do kulaté koláčové formy. Formu vyloženou těstem vložíme do lednice a asi 1 hodinu necháme odležet. Připravíme si náplň. Rybíz omyjeme a zbavíme stopek. V míse prošleháme tvaroh s vejcem, cukrem, pudinkovým práškem a smetanou dohladka. Vychlazené těsto hustě propícháme vidličkou, pak nalijeme tvarohovu náplň, posypeme rybízem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme přibližně 30 - 40 minut. Vychladlý koláč nakrájíme na porce. Plněný linecký koláč podáváme ke kávě, čaji i jen tak na chuť.
Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem
Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena