Nejprve je nutné najít opravdu chuťově dobré špekáčky. To v dnešní době není jednoduchý úkol.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Smícháme se sterilovanou kapií a jemně nasekanými feferonkami. Mírně osolíme, přidáme olej a dobře promícháme.
Špekáčky oloupeme, podélně nařízneme a naplníme připravenou směsí zeleniny. Do každého špekáčku ještě vložíme řez kyselé okurky a naskládáme do vhodné nádoby.
Ocet, cukr, koření a vodu svaříme, podle potřeby osolíme. Pokud máme, můžeme použít i zbývající nálev z okurek. Převaříme přibližně 1 minutu. Necháme chvilku zchladnout a ještě teplým nálevem zaléváme připravené utopence.
Tradiční plněné utopence necháme vychladnout a uložíme do lednice. Necháme minimálně týden uležet a pak podáváme jako chuťovku.