3 ks | cibule | |
2 lžíce | sádlo | |
0.3 lžičky | drcený kmín | |
1 špetka | jedlá soda | |
6 listů | bílé hlávkové zelí | |
náplň | ||
---|---|---|
80 g | slanina | |
3 stroužky | česnek | |
1 ks | vejce | |
3-4 lžíce | strouhanka | |
300 g | mleté vepřové maso | |
podle chuti | ||
sůl | ||
čerstvá petrželka | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
vývar |
Zelné listy povaříme asi 5 minut v osolené vodě se špetkou jedllé sody. Změklé listy necháme okapat a ztvrdlé stonky odřízneme. Připravíme si náplň. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s mletým masem. Směs osolíme, opepříme, ochutíme prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou a spojíme vejcem a strouhankou. Náplň necháme asi 20 minut odležet. Pak masovou směs rozdělíme na zelné listy, které svineme do závitků a zajistíme jehlami. Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky a na sádle s drceným kmínem opečeme dozlatova. Cibuli přendáme do pekáčku, poklademe zelnými závitky, podlijeme vodou nebo vývarem a přikryté dusíme v troubě při 180 °C doměkka. Během dušení zelné závitky přeléváme výpekem. Měkké závitky vyjmeme z pekáčku a výpek propasírujeme přes sítko. Plněné zelné závitky rozdělíme na porce, přelijeme šťávou a podáváme s opečeným bramborem a zeleninou.
8 tipů, jak připravit masové závitky
Osvědčené recepty na závitky z kuřecího, vepřového, hovězího i mletého masa. Pokud tápete nad tím, co k dnešnímu obědu, vrhněte se právě na závitky. Jsou vděčnou volbou a v lehčí verzi je stačí doplnit zeleninovým salátem. V sytější podobě podáváme s rýží, vařenými brambory nebo bramborovou a jinou zeleninovou kaší či pyréčkem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena