Citrony opláchneme, rozpůlíme a vymačkáme z nich šťávu.
Nakládané listy opláchneme a předvaříme nebo spaříme vroucí vodou. Rýži propláchneme. Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme.
Cibuli dáme zesklovatět na 2 lžíce rozehřátého olivového oleje. Přidáme rýži a promícháme. Podlijeme 300 ml vody. Přikryté zvolna vaříme 10 minut.
Mezitím opláchneme bylinky. Lístky otrháme a najemno nasekáme. S piniovými semeny je přimícháme do předvařené rýže. Osolíme, opepříme a ochutíme trochou citronové šťávy.
Vinné listy položíme hladkou stranou nahoru. Menší listy složíme vždy dva dohromady. Doprostřed naneseme 1 plnou lžičku rýžové náplně. Přes náplň listy složíme jako obálku a zavineme. Podle potřeby je svážeme nití.
Plněné listy poskládáme těsně vedle sebe a na sebe do nádoby švem dolů. Smícháme zbývající olivový olej, citronovou šťávu a zhruba 1/2 litru vody. Tekutinu nalijeme na listy, aby byly zcela zalité. Listy zatížíme talířem a nádobu přikryjeme pokličkou.
Plněné listy zvolna vaříme přibližně 45 minut, až se část tekutiny odpaří. Necháme je ve vydušené šťávě odležet (nejlépe přes noc). Podáváme s jogurtovo-česnekovou omáčkou a bagetou.