podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
na potření | ||
2 ks | vejce | |
náplň | ||
100 g | niva | |
100 g | anglická slanina | |
těsto | ||
250 g | ztužený tuk | |
350 g | hladká mouka | |
250 ml | smetana ke šlehání | |
na ozdobu | ||
sezamová semínka |
Připravíme si těsto. Prosátou mouku promícháme s rozdrobeným tukem a smetanou. Ze směsi vypracujeme těsto, ze kterého vytvoříme kouli. Necháme v chladu odpočinout nejméně 2 hodiny. Plátky libové slaniny nebo vepřové šunky nakrájíme na proužky. Nivu nakrájíme nadrobno. Vejce se solí rozšleháme a později použijeme na potírání. Kouli těsta rozdělíme na dvě poloviny. Z každé půlky vyválíme kulatou placku, kterou rozdělíme na osm trojúhelníkových dílů. Nejširší část každého dílu naplníme slaninou a sýrem. Svineme a vytvarujeme do rohlíčku. Potíráme rozšlehanými vejci a sypeme sezamovým semínkem. Plněné rohlíčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve středně předehřáté troubě do zrůžovění. Slané plněné rohlíčky podáváme jako chuťovku k vínu nebo pivu. Výborné jsou i jako příloha k čirým polévkovým vývarům.
Recept na výborné slané pečivo pro různé příležitosti. Vhodné na mlsání u televize, k vínu či pivu, ale bude chutným pohoštěním i pro návštěvu.
Silvestrovské chuťovky: Top recepty na jednohubky, chlebíčky a slané rolády
Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí z talířů dávno před půlnocí.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena