K mletému masu přidáme víno, vejce, sůl, pepř, chilli koření, bazalku, petrželku, mouku, může být i polohrubá. Důkladně promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou.
Menší papriky seřízneme, odstraníme jádřince, omyjeme a naplníme masovou směsí. Pokud nám masová směs zbude, vytvoříme z ní kuličky, které dusíme v omáčce společně s paprikami.
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Do rozehřátého titanového hrnce dáme lžíci másla a vyškvaříme nakrájenou slaninu. Vsypeme cibuli a necháme ji mírně zezlátnout. Poté vložíme připravené paprikové lusky, případně i kuličky ze zbylé masové směsi, a ze všech stran je krátce opečeme. Podlijeme horkou vodou, přidáme kečup, sůl, pepř, tymián, mleté nové koření, česnek a bobkové listy. Podle chuti přidáme cukr. Vše přiklopíme poklicí, zmírníme plamen na minimum a dusíme asi 30 minut. V polovině dušení papriky otočíme. Před koncem přípravy zahustíme instantní jíškou, znovu přiklopíme poklicí a minutu povaříme. Vypneme a necháme ještě 5 minut dojít. Z rajské omáčky vyjmeme bobkové listy a podáváme.
Plněné papriky v rajské omáčce z titanového hrnce podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.