Tento recept zvládne i začátečník, není to tradiční recept, ale líbí se mi na něm, že jídlo chutná výborně a není potřeba nic pasírovat. Obvykle bývá maso v plněných paprikách bez chuti, v této rajské by se klidně dalo jíst i samotné, protože samo o sobě má chuť a omáčka je také skvělá. Doporučuji zkusit.
nádivka | ||
---|---|---|
500 g | mleté maso mix | |
4 lžičky | sůl | |
3 lžíce | rýže vařená | |
1 lžička | drcené chilli | |
1 lžička | kajenský pepř | |
5 stroužků | česnek | |
1 hrst | smažená cibulka | |
1 hrst | nať jarní cibulky | |
1 lžička | směs koření na mleté maso | |
1 lžička | bylinky provensálské | |
2 lžíce | strouhaný parmazán | |
omáčka | ||
3 lžíce | cukr | |
1 lžička | mletý černý pepř | |
5 ks | celý pepř | |
4 lžíce | rajský protlak | |
7 ks | bílá paprika | |
1 ks | rajčatová passata | |
1 lžička | skořice | |
1 lžička | sušený tymián | |
5 ks | celé nové koření | |
3 lžíce | hladká mouka |
Do mletého masa (mix vepřového a hovězího) přidáme asi 3 lžičky soli, opepříme, přidáme půl lžičky chilli, koření na mleté maso asi 1 lžičku, osmaženou cibulku (3 lžíce), 5 prolisovaných stroužků česneku, hrst najemno nakrájené jarní cibulky, tři lžíce uvařené rýže, lžíci kvalitního protlaku (dražší, prodávaný v tubě), dvě lžičky cukru, lžičku bylinek (provensálské nebo petržel), dvě lžíce nastrouhaného parmazánu (volitelné, ale dodává to masu výbornou chuť). Vše důkladně promícháme a můžeme jít plnit papriky.
Paprikám nejprve odřízneme vršky (tam kde je stopka), rukou vyndáme vnitřek se semínky a snažíme se odstranit co nejvíce semínek (můžeme s paprikou poklepat, vypadnou). Lžičkou papriky naplníme. Poté vrátíme vršek papriky, připevníme ho pomocí železných grilovacích špejlí. Množství paprik se odvíjí od jejich velikosti. Používáme bílé papriky. Poté dáme papriky do velkého hrnce. V misce rozmícháme asi 4 lžíce kvalitního protlaku a jednu krabičku rajčatové passaty. Do toho přidáme: 1 lžičku soli, asi 3 velké lžíce cukru (podle chuti), 1 lžičku kajenského pepře nebo chilli, 1 lžičku skořice, lžičku tymiánu, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy, lze přidat i hřebíček. Vše dobře rozmícháme. Přidáme k paprikám a zalijeme ještě uvařenou vodou tak akorát, aby to nebylo moc husté a papriky byly ponořené (lze použít vývar, ale není to potřeba).
Papriky přiklopíme a na mírném ohni vaříme, dokud papriky nezměknou. Když jsou papriky uvařené, vyndáme je z hrnce. V hrnečku si rozmícháme 3 lžíce hladké mouky se studenou vodou (pokud bychom použili horkou, mouka by se zdrcla). Důkladně promícháme, aby v omáčce nebyly hrudky. Omáčku dáme na střední plamen, za stálého míchání přiléváme mouku s vodou. Necháme provařit, ochutnáme, případně dochutíme.
Plněné papriky s omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem nebo s rýží. Recept by se dal podle mě i upravit pro vegetariána (papriky plnit třeba směsí z luštěnin či kuskusu).
Veganské plněné papriky s rajčatovou omáčkou krok za krokem
Tip na vydatný veganský oběd na způsob oblíbené české klasiky, který vás naučíme krok za krokem. Na recept budeme potřebovat jen pár surovin a základem je samozřejmě zelenina, rýže a tofu.
Autor:Akinna
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena