500 g | kuřecí maso | |
3 ks | vejce natvrdo | |
3 plátky | zauzená šunka | |
větší kyselá okurka | ||
2 ks | vejce (S) | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
granulovaný sušený česnek | ||
sušené oregano | ||
dijonská hořčice | ||
podle potřeby | ||
jemná strouhanka | ||
olej |
Mleté kuřecí maso (stehna a prsa) osolíme, opepříme, ochutíme granulovaným česnekem a oreganem a spolu s 50 ml vody důklaně prohněteme. Takto připravené mleté maso necháme v chladu přes noc odležet.
Asi hodinu před přípravou maso vyndáme z lednice. Vejce uvařená natvrdo oloupeme, rozkrojíme podélně na půlky a silně potřeme dijonskou hořčicí. Kyselou okapanou okurku nakrájíme na 6 plátků. Plátky šunky rozkrojíme na poloviny. Odležené mleté maso prohněteme a rozdělíme na 6 kousků. Poté z každého dílku, na mokré dlani vytvoříme placku, kterou poklademe plátkem šunky, okurkou a vejcem s hořčicí. Náplň uzavřeme do karbanátku, omočíme v rozšlehaných vejcích a obalíme v jemné strouhance. Karbanátky smažíme při střední teplotě ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova, poté je necháme na ubrousku okapat.
Kuřecí karbanátky plněné vejcem, šunkou a okurkou podáváme s bramborovým pyré jako hlavní chod, ale výborně chutnají i jako chuťovka s oblíbenými dipy a pečivem.
Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Kromě masových karbanátků jsou stále oblíbenější i ty zeleninové - z cukety, květáku, brokolice, řepy i dýně. Ale jak je připravit, aby byly opravdu šťavnaté? A existuje i jiný druh přípravy než smažení?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena