Nejdříve si připravíme náplně do rohlíčků. V rámci úspory času ji klidně můžeme udělat den předem. Uzené maso nakrájíme na drobounké kostičky. Dobré je koupit uzené, které se už nevaří. Ze zelí slijeme část nálevu a překrájíme ho. Nálev neslijeme všechen, aby nebyla náplň suchá. Zelí a uzené maso smícháme, přisypeme trošku pepře a pokud je uzené slané, máme hotovo. Kdyby ne, tak ještě přisolíme.
Na druhou náplň si na hrubém struhadle nastrouháme šunku, na jemném sýr a papriku s cibulí nakrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme, přidáme jedno vejce, případně pepř a je to. Náplně si samozřejmě můžeme vytvořit zcela podle chuti.
Zapneme si troubu a teplotu nastavíme na 180 °C. Droždí s cukrem si utřeme na talířku dohladka a rozmícháme ho ve vlažném mléce. Do mísy nasypeme mouku. Zamícháme do ní sůl, přilijeme olej a mléko s rozmíchaným droždím. Vše smícháme a na vále propracujeme těsto. Z těsta tvoříme rohlíčky ihned, bez kynutí. Pokud je těsto příliš tuhé, klidně přidáme trochu mléka.
Připravené těsto si rozdělíme na 4 bochánky. Každý bochánek vyválíme na kolo o průměru lehce přes 30 cm a rozřežeme ho na 8 dílů (trojúhelníků). Na široký kraj trojúhelníku dáme náplň, přetáhneme a přimáčkneme špičky, abychom uzavřeli rohy. Zabalíme rohlíčky. Plněné košumberské rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme vajíčkem a posypeme třeba kmínem, seznamem, mákem či jinými semínky. Je to vcelku dobrý rozlišovací znak pro náplně uvnitř rohlíčků.
Plněné košumberské rohlíčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme lehce dozlatova asi 12 - 15 minut. Rohlíčky ihned po vyndání z trouby sundáme z plechu. Dáme je třeba na prkýnko nebo mřížku, ať pořádně vychladnou.
U nás začnou obvykle mizet už vlažné, jelikož jsou vážně moc dobré. Pokud byste dostali chuť na rohlíčky sladké, není nic jednoduššího než do těsta přidat 2 lžičky cukru. Pak stačí naplnit rohlíčky podle libosti.