1 špetka | sůl | |
80 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
250 ml | mléko | |
30 g | droždí | |
60 g | cukr krupice | |
500 g | polohrubá mouka | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
náplň | ||
2 lžíce | rum | |
200 g | švestková povidla | |
50 g | strouhaný perník | |
podle chuti | ||
rozinky | ||
mandle | ||
drobenka | ||
cukr moučka | ||
hrubá mouka | ||
olej (máslo, tuk) |
Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do mísy prosejeme mouku, vmícháme kvásek, rozpuštěný tuk, žloutky a sůl. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které necháme v teple asi 45 minut vykynout. Povidla smícháme s perníkem (drcenými piškoty) a podle chuti rozředíme rumem. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků, které naplníme povidly a těsto dobře "uzavřeme". Koláčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, dlaní je zploštíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plněné koláčky posypeme drobenkou a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 190 °C. Jednodušší varianta plněných koláčků - těsto rozválíme asi na 1cm silný plát a skleničkou vykrájíme kolečka. Kolečka přeneseme na plech, menší skleničkou v nich uděláme důlky a ty naplníme povidlovou náplní a ozdobíme mandlovými lupínky, rozinkami nebo drobenkou, okraje potřeme vajíčkem.
Jako od babičky: Kynuté svatební koláčky krok za krokem
Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena