Nejdříve si připravíme vaječnou náplň. Vajíčka rozklepneme, prošleháme se smetanou, osolíme a opepříme. Poté je vlijeme na pánev s rozpuštěným máslem, přidáme okapaný hrášek a za stálého míchání necháme srazit.
Vepřovou plec očistíme a podélným řezem nakrojíme tak, aby vznikl plát masa. Maso z obou stran přes fólii rozklepeme na výšku asi 2 cm. Takto připravený plát plece osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe plátky šunky. Asi jeden a půl centimetru od okraje naneseme vaječnou směs, kterou poklademe podélně rozkrojenými okurkami. Pomocí potravinové fólie rolku pevně uzavřeme a zajistíme potravinovým provázkem nebo jehlami.
Oloupanou cibuli nasekáme nahrubo. Na velké pánvi rozpustíme sádlo, na kterém rolku ze všech stran zprudka opečeme a přendáme do pekáčku. Poté na výpeku orestujeme cibuli dorůžova a přendáme ji i s tukem k rolce. Vše podlijeme malým množstvím vody a zakryté pečeme při 180 °C doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Měkkou roládu vyjmeme, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a uchováme na teple.
Pekáček s upečenou cibulí přendáme na plotýnku. Šťávu necháme vysmahnout na tuk, který za stálého míchání zaprášíme hladkou moukou a následně zředíme vodou nebo vývarem, ve kterém jsme promíchali půl lžičky hořčice a lžíci nálevu z okurek. Omáčku povaříme asi 15 minut a následně jí přecedíme na maso.
Plněnou vepřovou rolku rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou jako hlavní chod.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena