2.5 lžíce | cukr | |
2 lžíce | máslo | |
50 ml | ocet | |
1 lžíce | majonéza | |
400 ml | voda | |
1 lžička | hořčice plnotučná | |
5 ks | vejce natvrdo | |
20 g | želatina v prášku | |
400 g | vařená červená řepa | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř |
Připravíme si plněná vejce. Natvrdo uvařená vejce oloupeme a rozkrojíme na půlky. Žloutky přendáme do misky a spolu s máslem, majonézou a hořčicí umícháme do hladkého krému, který podle chuti osolíme a opepříme. Krémem naplníme půlky uvařených bílků a odložíme je do lednice.
Formu na aspik vyložíme potravinovou folií. Vařenou červenou řepu nakrájíme na kostičky. Želatinu promícháme se 150 ml vody a necháme nabobtnat. V rendlíku promícháme 250 ml osolené vody s cukrem a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a voda bude skoro vřít. Pak přidáme ocet, nádobu odstavíme z tepla a vmícháme nabobtnalou želatinu.
Na dno formy nalijeme asi do výše 3 mm želatinu, kterou necháme ztuhnout. Pak klademe vedle sebe plněná vajíčka řezem dolů, přidáme nakrájenou červenou řepu a vše zalijeme zbývající želatinou. Ztuhlý aspik vyklopíme z formy a nakrájíme na porce. Plněná vejce s červenou řepou v aspiku podáváme jen tak jako chuťovku, případně s pečivem jako lehkou večeři.
Velikonoce utekly jako voda a s ním i volno a prázdniny. U většiny z nás ale vyvstává otázka, co s vykoledovanými vejci uvařenými natvrdo?
Znáte všechny způsoby vaření a přípravy vajec?
Vajíčka patří díky své vysoké nutriční hodnotě k nejvýživnějším potravinám a byla by chyba je z jídelníčku vyřazovat. Vejce obsahují vitamíny, lehce stravitelné bílkoviny, nerostné soli, vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru a chlor. Samozřejmě je tu také obávaný cholesterol, obsažený ve značné míře ve vaječném žloutku. Výzkum však ukázal, že to s tímto „špatným cholesterolem“ nebude tak horké a odborníci dnes vejce spíše doporučují.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena