Maso podélně asi čtyřikrát nařízneme.
Žampiony očistíme, otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na silnější plátky. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Na pávni zpěníme máslo, přidáme houby a cibuli a vše restujeme asi minutu. Směs přesypeme do sítka a ze směsi vymačkáme vodu do misky. Šunku nakrájíme na kostičky a smícháme s houbami. Podle potřeby směs osolíme a opepříme.
Směsí naplníme zářezy ve svíčkové, zabalíme ji a svážeme ji. V pekáči rozpálíme olej a svíčkou ze všech stran zprudka restujeme, aby se zatáhla. Přidáme do ní vývar a šťávu z hub. Maso pomalu dusíme a občas přelijeme.
Solamyl rozmícháme v zakysané smetaně a přidáme k vypečené šťávě. Omáčku necháme provařit a nakonec ji přecedíme, okořeníma a dochutíme.
Upečenou svíčkovou servírujeme s omáčkou. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo vařené brambory nebo podle chuti.