Nejprve si připravíme kvásek. Do mírně ohřátého hustého bílého jogurtu rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme cukr moučka, promícháme spolu a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.
Do mísy prosejeme hladkou mouku a promícháme se solí a cukrem. Do jamky v mouce nalijeme vykynutý kvásek, přidáme změklé čerstvé máslo, mírně ohřátý hustý bílý jogurt a důkladně zpracujeme rukama na hladké, lesklé, nelepivé a poloměkké těsto. Zpracováváme, dokud se těsto neodděluje od mísy a rukou a na povrchu se nezačnou tvořit velké bubliny. Pokud by bylo těsto ještě lepivé, zapracujeme trochu mouky.
Těsto na kynutý koláč přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout 30 minut. Údaj o spotřebě mouky je přibližně orientační, závisí od vlhkosti mouky. Pokud je těsto mokré, přidáme více mouky a naopak. Během kynutí těsta připravíme kakaový krém, 125 g másla necháme na mírném plameni rozpustit. Do vlažného másla přidáme 1 lžíci kakaa, 4 lžíce cukru moučka a vymícháme na hladký krém, který necháme vychladnout a ztuhnout, aby se dobře roztíral.
Po 30 minutách dáme těsto na jemně pomoučněnou desku, jemně posypeme moukou a rozválíme do tvaru obdélníka o tloušťce asi 3 - 4 mm. Během válení netřeba podsypávat moukou, protože s těstem se výborně pracuje a nelepí. Na těsto rovnoměrně rozetřeme připravený kakaový krém tak, že po obvodu necháme volný pás těsta o šířce asi 3 až 3,5 cm.
Naplněné těsto od delší strany srolujeme na těsno do závinu a oba konce spojíme stlačením těsta rukou. Uprostřed po celé délce závin rozkrojíme, ale úplně nedokrojíme a trošku rozevřeme. V polovině přehneme do oblouku a spleteme do jednoduchého vrkoče tak, aby rozevřená část s kakaovou náplní byla během pletení vždy směrem nahoru, čímž dostaneme tvar jednoduché vánočky.
Můžeme připravit i jiný tvar, když na jednom konci těsto nedokrojíme, necháme spojené o délce asi 3 cm a na druhém konci těsto rozkrojíme podélným řezem po celé délce až na konec. Tak vzniknou 2 pásy rozkrojeného těsta, rozkrojenou částí otočíme nahoru, rozevřeme jako vějíř a od spojené horní části splétáme do jednoduchého vrkoče tak, že rozevřená část bude vždy nahoře, dolní konec vrkoče spojíme stlačením rukou a zasuneme pod vrkoč dolů.
Vrkoč opatrně přeneseme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem a povrch jemně potřeme olejem. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev bez ventilátoru. Pečeme asi 45 minut, až se povrch koláče zbarví pěkně do hněda. Upečený koláč vybereme na mřížku a necháme vychladnout. Vychladlý koláč pokrájíme na porce asi 3 až 4 cm široké.
Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem podáváme jako sladkou sváteční snídani s horkým kakaem nebo čajem. Koláč je také výborným pohoštěním pro návštěvy ke kávě. Těsto neobsahuje vejce. Koláč je díky máslu a jogurtu velmi jemný, lehký a nadýchaný. Jogurtový moučník je vláčný a měkký i na druhý den. Koláč není přeslazený a je velmi chutný, ale může se posypat cukrem moučka a podávat s čerstvým máslem.