200 g | loupaná červená čočka | |
100 g | vařená rýže | |
1 ks | vejce | |
1 lžička | celý římský kmín | |
0.5 lžičky | sůl | |
0.3 lžičky | pepř | |
2 lžíce | přepuštěné máslo | |
1 svazek | pažitka nebo cibulová nať |
Červenou čočku nechte namáčet ve vodě alespoň pár hodin, aby se dala krásně dohladka rozmixovat.
Čočku pořádně opláchněte a dejte do mixéru společně s ostatními surovinami, kromě ghí. Vše mixujeme dohladka. Dle potřeby přidejte vodu. Výsledná konzistence by měla být trochu hustší - podobná jako těsto na lívance.
Zahřejeme pánev a placičky z červené čočky opékáme z obou stran na přepuštěném másle.
Placičky z červené čočky jsou univerzální – hodí se jak na svačinu, nebo snídani, tak i na lehčí oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s teplou polévkou. Pokud vyrážíte na cesty, je to taky možnost, jak mít s sebou chutné a kvalitní jídlo do krabičky. Pokud je jíte samotné, chutnají výborně se zakysanou smetanou a nasekanou jarní cibulkou.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Autor:Lýdia Pokorná
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena