Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, vmícháme prášek do pečiva, rozdrobíme tvaroh a vlijeme mléko, olej a zakysanou smetanu. Ze všech surovin vypracujeme hladké vláčné těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme 30 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň 1(vegetariánská): Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenká kolečka. Rajčata spaříme, oloupeme, odstraníme zrníčka a nakrájíme na nudličky. Papriky očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
Náplň 2: Sušené houby namočíme na 15 minut do menšího množství vody a potom je krátce povaříme a necháme okapat. Kapary okapeme a jemně usekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka.
Těsto vyjmeme z fólie a rozkrojíme na dva stejné díly. Každý díl rozválíme na pečícím papíru na tenkou placku, kterou potřeme rajským protlakem.
Na vegetariánskou pizzu klademe rajčata, cibuli, žampiony, papriky, ochutíme kořením, osolíme a zasypeme sýrem. Druhou placku potřenou protlakem ochutíme česnekem, posypeme cibulkou, pokryjeme houbami a usekanými kapary. Ochutíme kořením, zasypeme sýrem a poklademe parmskou šunkou a lístky čerstvé rucoly. Zalijeme smetanou.
Okraje těsta u obou placek po celém obvodě mírně zarolujeme.
Troubu předtopíme na 220 °C a každou pizzu pečeme na střední mřížce asi 30 minut.
Pizzu z tvarohového těsta nakrájíme na porce a podáváme horkou. Na chuti však neztratí ani studená - jako chuťovka k vínu nebo pivu.