těsto | ||
---|---|---|
0.5 dl | olej | |
2 lžičky | sůl | |
1 ks | žloutek | |
33 g | droždí | |
3.5 hrnku | polohrubá mouka | |
1.3 hrnku | pivo 10° |
V plecháčku na mírném ohmi zahřejeme pivo (asi 2 - 3 minuty). Do teplého piva rozdrobíme droždí, odstavíme z ohně, zamícháme a necháme 10 minut odstát. Do mísy připravíme polohrubou mouku, přilijeme pivo s droždím a opět necháme 10 minut odstát. Dále přidáme olej, sůl a žloutek. Vypracujeme těsto na pivní rohlíky a popřípadě přidáme ještě trochu piva či vody. Připravené těsto necháme 1 hodinu kynout v teple. Na pomoučněném vále rozválíme vždy 1/4 těsta na velmi tenké placky, které nakrájíme na trojúhelníky a zavineme je do tvaru rohlíků. Počet kusů z jednoho těsta může být různý podle zvolené velikosti. Standardní počet je asi 20 rohlíků. Rohlíky naskládáme na pečicí papír na plech, potřeme zbylým bílkem a pečeme asi 20 minut dozlatova v troubě při 180 °C. Rohlíky před konzumací necháme vychladnout. Pivní rohlíky podáváme jako chutné pečivo k různým pokrmům.
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
Ulovit při běžném nákupu kostku droždí se v těchto dnech může zdát jako výhra v loterii. Ale i tak se nemusíte vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Autor:Mdaisy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena