100 g | hladká mouka | |
250 g | špaldová mouka | |
25 g | čerstvé droždí | |
100 ml | mléko | |
1 lžíce | cukr | |
300 g | čerstvý nebo mražený špenát | |
2 lžíce | olej | |
75 ml | mléko | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
mletý černý pepř | ||
1 lžička | sušený česnek | |
podle potřeby | ||
100-150 ml | voda |
Přípravíme si kvásek. Rozdrobené droždí utřeme s cukrem do hladka, poté přilijeme vlahé mléko, vše promícháme se lžící hladké moukya necháme vyběhnout. Mezitím očištěný špenát spolu s olejem, mletým česnekem, solí, pepřem a vodou rozmixujeme dohladka.
Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme kvásek a špenátový mix a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Až těsto zdvojnásobí objem, opět ho prohněteme a rozdělíme asi na 8 kousků. Každý kousek rozválíme na pomoučené ploše na placku, kterou přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Asi po 10 minuách, kdy placky ještě vyběhnou je vložíme do trouby předehřáté na 230 °C . Placky pečeme asi 6 – 8 minut, dokud se nenafouknou a mírně neztmavnou. Hotové placky vyjmeme z trouby a ihned přesuneme na prkénko.
Pitta placky se špenátem podáváme jako přílohu ke grilovaným a pečeným masům, zeleninovým salátům a dresinkům. Výborně chutnají za tepla, když na horkou placku položíte hoblinku bylinkvého másla.
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
5 surovin a trocha trpělivosti: Tak málo stačí k výrobě levných domácích tortill
Už jste někdy ochutnali domácí tortilly? Jsou výborné, snadné na přípravu a oproti kupovaným je cena zanedbatelná. Následně při jejich plnění můžeme experimentovat podle libosti.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena