Nejprve zelí důkladně omyjeme studenou vodou a scedíme. Dáme do hrnce s pokrájenou klobáskou a vaříme s kmínem a solí.
Do druhého hrnce dáme vařit brambory pokrájené na kostičky, osolené a s kmínem.
Do třetího kastrůlku dáme trochu oleje, přidáme na drobno nakrájenou cibulku a dusíme ji doměkka, pak přidáme hladkou mouku a pálivou papriku. Vznikne nám cibulová jíška.
Brambory po uvaření scedíme a vmícháme k zelí klobásou. Zelí necedíme! Nakonec přidáme jíšku a necháme provařit.
Po nalití na talíř přidáme 1 polévkovou lžíci zakysané smetany a můžeme přizdobit snítkou libečku.
Na rozdíl od autorky jsem zelí neprolil vodou a přidal jsem bobkový list, nové koření a hřebíček a klobásu jsem osmažil na cilbulce a tuku a pak přidal zelí...Vyzkoušejte a uvidíte sami
Pavel
Re:
Zdravím.,
Bobkový list a nové koření je dobé přidat, ale ten olej mi tam nesedí používám sádlo.Jíšku si určitě udělám sám může být trochu tmavší.A jedna paprička Chili ta jenom hřeje. Každý podle své chuti Pavel
Jana Machalová - redakce
Re: pikatní zelná polévka
Doporučuji vyzkoušet bečvářskou smetanovou zelňačku a koupit do ní vinné kysané zelí v plechovce. Množství brambor, zelí a masa můžete snížit na polovinu a vody záleží na tom, jak moc ji v pije zelí. Hrnec, ve kterém ji dělám je asi 12 - 15 litrový (doma změřím a upřesním) a během 2 - 3 dní jsme schopni sníst ji ve dvou.
Vl.Matějka
pikatní zelná polévka
Važení a milý!
Díky Vám jsem si osvěžil paměť a uvařil sobě a své drahé polovičce vytouženou zelňačku. Asi by však nebylo od věci pro méně zkušené kuchaře-amatéry úvést kolik tak asi zelňačky bude a jaké množství vody je k množství surovin ideální. Vůbec není na škodu přidat k zelí s klobáskou bobkový list a několik kuliček nového koření. Navíc bych ještě uvedl skutečnost, že hodně z nás používá k zahuštění polévek a omáček již hotové zápražky značky Knorr, abychom předešli riziku, že jíška v polévce nebo omáčce zhrudkovatí....
P:S. Určitě vyzkoušíme i druhý recept na "maďarskou zelnou polévku", protože zní velice lákavě