8 ks | špekáčky | |
5 ks | červená cibule (kolečka) | |
1 lžíce | jemná dijonská hořčice | |
nálev | ||
---|---|---|
8 lžic | jemný cukr krupice | |
360 ml | ocet 8% | |
280 ml | voda | |
4 ks | bobkový list | |
10 kuliček | nové koření | |
20 kuliček | celý černý pepř | |
0.3 lžičky | chilli vločky | |
0.5 lžíce | sůl |
1. Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Každou půlku na řezu tence potřeme hořčicí. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemná půlkolečka.
2. Připravíme si nálev. V kastrůlku promícháme ocet s vodou, solí a cukrem. Přidáme celý černý pepř, nové koření, bobkový list, chilli vločky a vše přivedeme k varu. Nálev povaříme asi 3 minuty a odstavíme z tepla.
3. Dno dobře vymyté a vysušené větší sklenice poklademe vrstvou cibule. Na ni poté klademe, řezem dolů, vrstvu připravených špekáčků a vrstvy opakujeme. Suroviny ve sklenici upěchujeme. Poté špekáčky zalijeme vlažným nálevem, sklenici uzavřeme a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout. Následně utopence necháme v lednici odležet alespoť 4 až 5 dní.
4. Pikantní utopence podáváme jako chuťovku. Vhodnou přílohou je dobrý čerstvý chléb.
Videorecept: Domácí utopenci s pořádnou dávkou cibule a kysaného zelí
Špekáčky, kysané zelí a cibule - to je základ receptu na nejlepší domácí utopence, které k pivu nemají chybu. Naučte se je podle jednoduchého videonávodu i vy.
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Chuťovka k pivu: Recept na domácí nakládaný hermelín
Domácí nakládaný hermelín dochucený podle vašich vlastních představ? Žádný problém, máme pro vás videorecept, který hravě zvládnete. Skvělá chuťovka, na kterou my Češi nedáme dopustit.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena