4 porce | kuřecí prsa á 150 g | |
1 lžíce | máslo | |
400 g | dýně Hokaido | |
1 ks | cibule | |
2 stroužky | česnek | |
1 lžička | strouhaný čerstvý zázvor | |
150 ml | bílé přírodní víno | |
150 ml | smetana na vaření | |
marináda | ||
---|---|---|
1 kelímek | bílý jogurt 3% | |
2 stroužky | česnek | |
1 lžička | strouhaný čerstvý zázvor | |
podle chuti | ||
mleté chilli koření | ||
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
4 lžíce | zakysaná smetana 18% | |
citron, limetka | ||
podle potřeby | ||
- | olej | |
slepičí nebo zeleninový vývar |
Kuřecí prsa očistíme, zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Stroužky česneku utřeme se solí a pepřem a čerstvý oloupaný zázvor nastrouháme najemno. V mísce promícháme bílý jogurt s česnekem a lžičkou nastrouhaného zázvoru a v takto připravené marinádě necháme maso alespoň 2 hodiny odležet.
Mezitím si připravíme dýňovou omáčku. Neoloupanou dýni Hokkaido nakrájíme na kostky, cibuli nasekáme nahrubo a stroužky česneku nakrájíme na plátky. Na horkém oleji s máslem orestujeme cibuli dozlatova. Poté přidáme dýni a po několika minutách česnek, strouhaný zázvor a chilli. Vše za stálého míchání krátce opečeme, podlijeme vínem a jakmile se alkohol odpaří, dýni zalijeme kuřecím vývarem a dusíme doměkka. Měkkou dýni rozmixujeme ponorným mixerem dohladka, zjemníme smetanou a případně naředíme vývarem na požadovanou hustotu omáčky, kterou nakonec podle potřeby dochutíme a uchováme na teple.
Na rozpáleném oleji opečeme marinovaná kuřecí prsa z každé strany asi 3 minuty, následně je zakryjeme alobalem a necháme ještě 5 minut dojít.
Pikantní kuřecí plátky rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme dýňovým krémem, ozdobíme zakysanou smetanou a podáváme s plátkem citronu.
Veganská svíčková omáčka s brusinkami a uzeným tofu krok za krokem
Veganská verze oblíbené svíčkové omáčky není vůbec složitá. Můžete se o tom sami přesvědčit v našem receptu krok za krokem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena