4 stroužky | česnek | |
2 ks | cibule | |
1 ks | bobkový list | |
700 g | vepřová játra | |
300 g | houby čerstvé | |
1 konzerva | malý rajský protlak | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
vývar | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
drcený kmín | ||
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
mletý černý pepř | ||
1 lžička | pálivá mletá paprika | |
nať jarní cibulky |
Játra odblaníme, očistíme, nakrájíme na kostky a opepříme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a sloupnutý česnek nakrájíme nadrobno. Čerstvé lesní houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek. Pak přidáme houby a špetku drceného kmínu, pepř, sůl a vše za stálého míchání na mírném ohni opékáme asi 10 minut. Nyní k houbové směsi přidáme játra a jakmile zbělají, přisypeme obě papriky, vše krátce orestujeme a vmícháme rajský protlak. Přidáme bobkový list a směs podlijeme malým množstvím vývaru. Zakryté dusíme tak dlouho, dokud játra nebudou zcela hotová, ale ne tvrdá. Proto pokrm hlídáme, neboť delší úpravou by mohla játra ztvrdnout. Nakonec směs podle potřeby dochutíme a podáváme. Pikantní játra na houbách rozdělíme na porce a posypeme nasekanou natí jarní cibulky. Chutnou přílohou jsou špagety nebo bageta.
Ke konci prázdnin, kdy už se děti začínají těšit na školu, se naše lesy opět plní houbaři. Začíná podzimní sezóna plná hřibů, bedlí i babek. Chopte se košíku a zkuste své štěstí.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena