4 ks | vejce | |
3-4 ks | rajče | |
0.5 ks | okurka | |
1 ks | hlávkový salát | |
zálivka | ||
---|---|---|
5 lžic | olej | |
sůl | ||
2 lžíce | ocet | |
mletý pepř | ||
1 svazeček | petrželová nať | |
2 ks | mladá cibule s natí | |
1 lžíce | polotučná hořčice |
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout. Salát důkladně list po listu propereme ve studené vodě a necháme okapat. Rajčata a okurku opláchneme a nakrájíme na slabé plátky, nebo na kousky. Připravíme si zálivku. Mladé cibulky oloupeme, opláchneme, i se zelenou natí nakrájíme na slabá kolečka. Použít můžeme i cibuli bez natě, v tom případě bychom ji nakrájeli nadrobno. Čistou petrželovou nať jemně nasekáme. Rozkrájenou cibuli a petrželku promícháme s olejem, octem, hořčicí, solí a pepřem. Umyté salátové listy naskládáme na sebe a najednou rozkrájíme na menší kusy. Promícháme je se zálivkou a rozdělíme na porce.Každou porci salátu poklademe jedním uvařeným a rozkrájeným vajíčkem. Nakonec salát ozdobíme okurkou a rajčetem, můžeme ještě podle chuti připepřit. Pikantní hlávkový salát s vejci podáváme s bagetou, či jiným pečivem.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena