500 g | předvařené dršťky | |
200 g | vařené uzené maso | |
1 ks | cibule | |
2 stroužky | česnek | |
2 lžíce | sádlo | |
2 lžíce | hladká mouka | |
2 lžíce | mletá sladká paprika | |
0.5 lžičky | mleté chilli koření | |
0.5 lžičky | mletý nebo drcený kmín | |
1 ks | bobkový list | |
4 kuličky | celé nové koření | |
8 kuliček | celý černý pepř | |
0.5 lžičky | granulovaný česnek | |
0.5 lžičky | sušený tymián | |
1 lžička | sušená majoránka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
chilli omáčka Sriracha | ||
zakysaná smetana 18% |
Předvařené nakrájené dršťky nejdříve spaříme vroucí vodou, poté je vložíme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou, osolíme a zvolna vaříme přibližně 20 až 30 minut doměkka. Měkké dršťky slijeme a vývar necháme zchladnout.
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí a pepřem a vařené uzené maso natrháme na kousky. V hrnci orestujeme na sádle cibulku dorůžova. Poté ji zaprášíme moukou a za stálého míchání osmahneme. Následně přisypeme mletou červenou papriku, chilli koření a mletý kmín. Vše krátce orestujeme, zalijeme vychladlým vývarem z drštěk, rychle metličkou rozšleháme, aby nevznikly hrudky a zvolna přivedeme k varu. Nyní přidáme sítko s kořením /bobkový list, nové koření, celý černý pepř, granulovaný česnek a sušený tymián a zvolna vaříme přibližně 20 minut. Nakonec do polévky vložíme dršťky a vařené uzené maso, utřený česnek a majoránku, povaříme asi 10 mínut a servírujeme.
Pikantní dršťkovou polévku s uzeným masem rozdělíme na porce, ozdobíme podle chuti smetanou a kapkou ostré paprikové omáčky sriracha a podáváme jako sytou svačinu nebo večeři. Vhodnou přílohou je pečivo.
Jako od babičky: Poctivá bramboračka s houbami, česnekem a majoránkou
Bramboračka rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Provoní celý byt kořenovou zeleninou, houbami a v zimě vás také pěkně prohřeje. A navíc všechny ingredience na vaření pořídíte levně! Jak na to?
Zelná polévka s uzeným tempehem
(doba přípravy 45 min)
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena